diumenge, 5 de juliol del 2009

Es fa saber...


Vint anys duu Pedro Villalba donant els bàndols a Alfondeguilla com ho feien els nostres avantpassats. Trompeta en mà, recorre tot este municipi de la Plana Baixa per a donar diferents avisos. No obstant això, el fet de ser pregoner li ve, com ell mateix diu, «de vocació» ja que quan tan sols tenia deu anys ajudava a fer bàndols a Tio Víctor «què no podia fer-los perquè estava coix». Pedro recorda que quan era un xiquet no tenia cap tipus de vergonya, no obstant això quan ja va ocupar el càrrec d’alguatzil, al què va accedir per oposició, «al principi em posava nerviós».
L’alguatzil d’Alfondeguilla manté encara en la seva memòria el seu primer toc de trompeta. «En el meu primer bàndol, en l'avís que vaig fer enfront del pub de Les Cholines la gent va eixir a aplaudir-me», apunta. La trompeta que s'usa per a realitzar els bàndols té més de mig segle d'història i han estat varis els alguatzils que l'han fet sonar.
L'experiència és un grau i amb el pas dels anys Pedro és capaç d’eixir airós quan es queda en blanc. «Allò més important és a dir el dia, l'hora, el lloc i de part de qui. Amb un llenguatge fàcil i vocalitzant», apunta l’alguatzil.
Els bàndols a Alfondeguilla es diferencien pels tocs. Un toc abans de començar el bàndol és per a avisar als veïns que la comunicació no prové de l'ajuntament, és a dir, no és oficial. No obstant això, quan Pedro Villalba realitza tres tocs és per a anunciar que el bàndol és per ordre de l'alcalde. D'esta manera, l’alguatzil sempre comença els seus bàndols d'ajuntament d'igual forma i en valencià: «Per ordre del senyor alcalde és fa saber». Malgrat que els tocs que realitza Pedro avisen als veïns del bàndol, l’alguatzil comenta que «hi ha gent que s'espera que acabe perquè els explique personalment el que acabe de dir».
Com antigament, Pedro contínua realitzant els bàndols en el lloc de costum. En concret són vint-i-u els punts que Pedro agafa la trompeta per a donar els avisos als veïns d’Alfondeguilla. En una hora, este alguatzil dóna la volta al municipi.
Pedro, conscient de que els bàndols orals es mantenen vius en pocs municipis, assegura que ha plantejat en diverses ocasions a l'ajuntament d’Alfondeguilla avisar als veïns mitjançant megafonia. D'aquesta forma «Alfondeguilla estaria millor informada de tot». No obstant això, d'instal·lar-se la megafonia Pedro «estaria disposat a realitzar un pregó anual en alguna festa i instaurar un nou costum».
En les seves dos dècades com alguatzil d’Alfondeguilla, Pedro apunta que ha mantingut bona relació amb els alcaldes i regidors, del govern i oposició, però destaca sobre manera la seva relació amb l'actual alcalde, Salvador Ventura, que anteriorment va ser el seu company de treball en el consistori.
A més dels bàndols, Pedro s'encarrega d'atendre Alfondeguilla mitjançant els treballs que se li assignen des de l'ajuntament, com la neteja i el manteniment dels jardins. L’alguatzil reconeix que li agrada el seu treball «perquè no és monòton i el dia passa volant».