dissabte, 8 de novembre del 2008
Alfondeguilla pica espart i fa cordell
Alfondeguilla va viatjar divendres passat en el temps. De forma totalment artesanal, tres veïns del municipi van ensenyar a xiquets i no tan xiquets a treballar l'espart. Esta activitat organitzada per l'Associació de Jubilats i Pensionistes Castro d'Alfondeguilla amb motiu de la X Setmana Cultural del municipi tenia com objectiu que els més joves conegueren en primera persona com treballaven l'espart els nostres avantpassats i els útils que es podien elaborar amb els brins, una planta herbàcia perene.
Des de sempre l'home ha usat l'espart per a fer diferents útils com cabassos, estores, cordes, sàries, trenes d'espart sense picar o feixcar, fins l'espardenya, cordells o llata. Per a poder treballar l'espart, bé havia d'estar uns dies en aigua o havia de ser picat. A més, l'espart ha saltat al refranyer d'Alfondeguilla: “boira en Pipa, boira al Castell, pica espart i fes cordell”.
José Vilalta, Carmen Manzana i Vicente Badía han après l'ofici dels seus avantpassats. José Vilalta recorda com en temps de la Guerra Civil, amb apenes deu anys, realitzava llata, una treneta de cinc malles per a confeccionar el calçat d'espart, com els què han usat fins a no fa molt els homes del camp a Alfondeguilla. “El meu iaio feia “els espardenyes” i jo les venia durant la guerra per a poder menjar”, ralata este veí d'Alfondeguilla.
Per la seua banda, Vicente Badía, natural d'Artana encara que ha viscut en Alfondeguilla pràcticament tota la seua vida, va explicar que en el seu poble natal són coneguts com “sarieros”. “De menut el meu pare, que era sariero, em va ensenyar a feixcar, i fins que no feia tres dotzenes no em deixava anar a l'escola", relata Vicente, qui va assegurar que l'espart serveix per a lligar qualsevol cosa.
Una dona, Carmen Manzana, també va recordar amb l'activitat organitzada pels jubilats d'Alfondeguilla la seua infantesa i com la seua mare li va ensenyar l'ofici de l'esparter. “Amb set anys la meua mare ja m'ensenyava a fer el espartí” que s'usava as molins d'oli per a comprimir la pasta i extraure l'oli d'oliva. Amb el espartí, Carmen assegura que també es poden fer estores. Des de feia trenta anys, Carmen no havia tornat a treballar amb espart, encara que no ha oblidat, com va demostrar, la tècnica.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada